Nieuwsberichten

Architect

Karakteristiek en passend bij de plek

Jos Hermans van RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland maakte het ontwerp voor het Abel Tasmankwartier. Met plezier liet hij zich inspireren door de charmante architectuur van de woningen in het dorp waar het architectenbureau gevestigd is.

“Toen we de vraag kregen om voor deze prominente plek in het dorp een plan te maken, hebben we eerst de architectuur in de omgeving onder de loep genomen. We wilden ontdekken welke bouwkundige en architectonische details zo kenmerkend zijn voor dit gebied. De panden die we zagen, hebben rollagen in het metselwerk, bijzondere ornamenten, geaccentueerde plinten in de voorgevel, verlichting aan de huizen en prachtige betonnen lateien. Deze elementen hebben we als ingrediënten gebruikt om tot het ontwerp te komen.”

Waar vond Jos zijn inspiratie?
“De herenhuizen aan de Karel Doormanstraat hebben een statige uitstraling. Hierbij heb ik me laten inspireren door de notaris- en directeurswoningen langs de grachten en aan de haven van Oud-Beijerland. Elke woning heeft een eigen identiteit door de vorm, kleur steen en details. Veel variatie en toch passend bij elkaar. De eengezinswoningen aan de Nieuwe Bijlsteeg hebben we een heel licht karakter gegeven. De lichte steen bij de 1e verdieping reflecteert het licht de steeg in. De Schoolwoningen zijn juist weer verwant aan het markante voormalige schoolgebouw waar Up Social Club in gevestigd is. Net als in het oude dorp is in het buurtje veel diversiteit in aanbod en variatie in uitstraling. Er zijn herkenningspunten, waardoor zelfs de kleinsten hun weg snel vinden.” 

Verbondenheid
Naast de architectonische aansluiting bij de omgeving heeft Jos ook gezocht naar de verbinding tussen binnen en buiten. Dus komen er aan de gevel van de Schoolwoningen bankjes waar je heerlijk kunt zitten in de zon. “Het grootste deel van de Schoolwoningen ligt aan de autovrije groenzone in het buurtje. Stel je eens voor hoe leuk je hier zit en kijkt hoe de kinderen uit de buurt buitenspelen. Voor de eengezinswoningen aan de steeg komt een Delfts stoepje. Dit is een privézone, waar je een bankje of wat planten kunt plaatsen. Ook hier dus weer die uitnodiging om naar buiten te gaan en contact te maken met je buren. De vierlaagse herenhuizen liggen langs een doorgaande weg. Daar hebben we een leefkeuken op de begane grond gemaakt aan de levendige straat. De woonkamer op de 1e verdieping biedt volop privacy en leuk zicht op de straat. Zelf zien, maar niet gezien worden.”

 

Dit plan straalt blijdschap uit
“Ik vind het mooi hoe dit plan verwijst naar de architectuur uit de omgeving en daarbij blijdschap uitstraalt. De variatie in type huizen, wisselende architectuur en frisheid door verschillende kleuren gevelsteen, maken dit - samen met het groen en de vriendelijke steeg - tot een heel aantrekkelijk buurtje in het centrum van Oud-Beijerland.”

Ontwikkelaar

Nieuwbouw midden in het levendige dorpscentrum
van het Oud-Beijerland

Een nieuwbouwplan ontwikkelen midden in een bestaand dorp. Dat komt niet zo vaak voor en dus hebben we de kans met beide handen aangegrepen om hier echt iets bijzonders van te maken. De woningen in het Abel Tasmankwartier hebben een statig, dorps karakter met een kwalitatief hoogstaand binnengebied en zijn qua comfort en duurzaamheid helemaal van nu. En het leuke is dat je hier in het centrum woont, maar door de opzet van het buurtje in huis wel rust ervaart.” Dico Smitsman, projectontwikkelaar bij Van Wijnen, vertelt met enthousiasme.

“Abel Tasmankwartier komt aan de Abel Tasmanstraat en de Karel Doormanstraat. Wegen die rechtstreeks naar het dorpshart voeren. Als je er nu langsloopt of -rijdt is het geen aantrekkelijke plek met drie verouderde gebouwen. Maar daar komt verandering in. De gebouwen worden gesloopt en we realiseren gasloze en zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen die in basis een EPC van 0 hebben. Zoals je kunt lezen in het interview met de architect, heeft de architectuur veel weg van de huizen uit het dorp en daarmee sluit de hoogwaardige nieuwbouw heel mooi aan bij datgene wat Oud-Beijerland zo charmant maakt.”

Voor elk wat wils
“Niet alleen de architectuur, ook de variatie in aanbod vonden we belangrijk. Dus biedt dit kleinschalige nieuwbouwplan straks voor elk wat wils. Enorme herenhuizen prijken als eyecatchers langs de Karel Doormanstraat. Hier kun je perfect met een groot gezin wonen en genieten in je woonkeuken of heerlijk lichte woonkamer op de 1e verdieping. De herenhuizen hebben twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Dan zijn er ook nog Schoolwoningen, die in uitstraling refereren aan de Bijlschool waar nu Up Social Club in gevestigd is. Het bijzondere aan deze huizen is de extra breedte, waardoor de mogelijkheid ontstaat om op de begane grond te slapen, baden en/of werken. Heel geschikt voor mensen die goed voorbereid willen zijn op de toekomst of al wat ouder zijn. Maar ook een gezin kan hier prima wonen. Dan zijn er nog de eengezinswoningen in verschillende breedtes. Het mag duidelijk zijn dat deze woningen ideaal zijn voor stellen of gezinnen.”

Lekker ontspannen buurtje midden in het centrum
“We hebben heel hoog ingezet op de inrichting van de openbare ruimte. De tuinen grenzend aan de openbare ruimte krijgen op de meeste plekken een gemetselde tuinmuur en overal in het buurtje zijn fijne plekken om ontspannen buiten te zitten of te spelen. En dat terwijl je hier in het centrum woont! Tussen de eengezinswoningen komt de Nieuwe Bijlsteeg met mooie, gebakken klinkers. Deze verlengt de oude Bijlsteeg en wordt volledig autovrij, zodat kinderen fijn op straat kunnen spelen. Ook voor de Schoolwoningen die haaks op de Karel Doormanstraat staan, komt een autovrije zone. Aan de gevel van de Schoolwoningen maken we een bankje, zodat het echt uitnodigt om hier van de middag- en avondzon te genieten. Tot slot komt er langs de Abel Tasmanstraat een groenstrook. De tuinen die hieraan grenzen zijn enorm. Ideaal voor mensen met groene vingers.”

Interesse?

Interesse