26-03-2019 17:53

Ontwikkelaar

Nieuwbouw midden in het levendige dorpscentrum
van het Oud-Beijerland

Een nieuwbouwplan ontwikkelen midden in een bestaand dorp. Dat komt niet zo vaak voor en dus hebben we de kans met beide handen aangegrepen om hier echt iets bijzonders van te maken. De woningen in het Abel Tasmankwartier hebben een statig, dorps karakter met een kwalitatief hoogstaand binnengebied en zijn qua comfort en duurzaamheid helemaal van nu. En het leuke is dat je hier in het centrum woont, maar door de opzet van het buurtje in huis wel rust ervaart.” Dico Smitsman, projectontwikkelaar bij Van Wijnen, vertelt met enthousiasme.

“Abel Tasmankwartier komt aan de Abel Tasmanstraat en de Karel Doormanstraat. Wegen die rechtstreeks naar het dorpshart voeren. Als je er nu langsloopt of -rijdt is het geen aantrekkelijke plek met drie verouderde gebouwen. Maar daar komt verandering in. De gebouwen worden gesloopt en we realiseren gasloze en zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen die in basis een EPC van 0 hebben. Zoals je kunt lezen in het interview met de architect, heeft de architectuur veel weg van de huizen uit het dorp en daarmee sluit de hoogwaardige nieuwbouw heel mooi aan bij datgene wat Oud-Beijerland zo charmant maakt.”

Voor elk wat wils
“Niet alleen de architectuur, ook de variatie in aanbod vonden we belangrijk. Dus biedt dit kleinschalige nieuwbouwplan straks voor elk wat wils. Enorme herenhuizen prijken als eyecatchers langs de Karel Doormanstraat. Hier kun je perfect met een groot gezin wonen en genieten in je woonkeuken of heerlijk lichte woonkamer op de 1e verdieping. De herenhuizen hebben twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Dan zijn er ook nog Schoolwoningen, die in uitstraling refereren aan de Bijlschool waar nu Up Social Club in gevestigd is. Het bijzondere aan deze huizen is de extra breedte, waardoor de mogelijkheid ontstaat om op de begane grond te slapen, baden en/of werken. Heel geschikt voor mensen die goed voorbereid willen zijn op de toekomst of al wat ouder zijn. Maar ook een gezin kan hier prima wonen. Dan zijn er nog de eengezinswoningen in verschillende breedtes. Het mag duidelijk zijn dat deze woningen ideaal zijn voor stellen of gezinnen.”

Lekker ontspannen buurtje midden in het centrum
“We hebben heel hoog ingezet op de inrichting van de openbare ruimte. De tuinen grenzend aan de openbare ruimte krijgen op de meeste plekken een gemetselde tuinmuur en overal in het buurtje zijn fijne plekken om ontspannen buiten te zitten of te spelen. En dat terwijl je hier in het centrum woont! Tussen de eengezinswoningen komt de Nieuwe Bijlsteeg met mooie, gebakken klinkers. Deze verlengt de oude Bijlsteeg en wordt volledig autovrij, zodat kinderen fijn op straat kunnen spelen. Ook voor de Schoolwoningen die haaks op de Karel Doormanstraat staan, komt een autovrije zone. Aan de gevel van de Schoolwoningen maken we een bankje, zodat het echt uitnodigt om hier van de middag- en avondzon te genieten. Tot slot komt er langs de Abel Tasmanstraat een groenstrook. De tuinen die hieraan grenzen zijn enorm. Ideaal voor mensen met groene vingers.”