26-03-2019 17:54

Architect

Karakteristiek en passend bij de plek

Jos Hermans van RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland maakte het ontwerp voor het Abel Tasmankwartier. Met plezier liet hij zich inspireren door de charmante architectuur van de woningen in het dorp waar het architectenbureau gevestigd is.

“Toen we de vraag kregen om voor deze prominente plek in het dorp een plan te maken, hebben we eerst de architectuur in de omgeving onder de loep genomen. We wilden ontdekken welke bouwkundige en architectonische details zo kenmerkend zijn voor dit gebied. De panden die we zagen, hebben rollagen in het metselwerk, bijzondere ornamenten, geaccentueerde plinten in de voorgevel, verlichting aan de huizen en prachtige betonnen lateien. Deze elementen hebben we als ingrediënten gebruikt om tot het ontwerp te komen.”

Waar vond Jos zijn inspiratie?
“De herenhuizen aan de Karel Doormanstraat hebben een statige uitstraling. Hierbij heb ik me laten inspireren door de notaris- en directeurswoningen langs de grachten en aan de haven van Oud-Beijerland. Elke woning heeft een eigen identiteit door de vorm, kleur steen en details. Veel variatie en toch passend bij elkaar. De eengezinswoningen aan de Nieuwe Bijlsteeg hebben we een heel licht karakter gegeven. De lichte steen bij de 1e verdieping reflecteert het licht de steeg in. De Schoolwoningen zijn juist weer verwant aan het markante voormalige schoolgebouw waar Up Social Club in gevestigd is. Net als in het oude dorp is in het buurtje veel diversiteit in aanbod en variatie in uitstraling. Er zijn herkenningspunten, waardoor zelfs de kleinsten hun weg snel vinden.” 

Verbondenheid
Naast de architectonische aansluiting bij de omgeving heeft Jos ook gezocht naar de verbinding tussen binnen en buiten. Dus komen er aan de gevel van de Schoolwoningen bankjes waar je heerlijk kunt zitten in de zon. “Het grootste deel van de Schoolwoningen ligt aan de autovrije groenzone in het buurtje. Stel je eens voor hoe leuk je hier zit en kijkt hoe de kinderen uit de buurt buitenspelen. Voor de eengezinswoningen aan de steeg komt een Delfts stoepje. Dit is een privézone, waar je een bankje of wat planten kunt plaatsen. Ook hier dus weer die uitnodiging om naar buiten te gaan en contact te maken met je buren. De vierlaagse herenhuizen liggen langs een doorgaande weg. Daar hebben we een leefkeuken op de begane grond gemaakt aan de levendige straat. De woonkamer op de 1e verdieping biedt volop privacy en leuk zicht op de straat. Zelf zien, maar niet gezien worden.”

 

Dit plan straalt blijdschap uit
“Ik vind het mooi hoe dit plan verwijst naar de architectuur uit de omgeving en daarbij blijdschap uitstraalt. De variatie in type huizen, wisselende architectuur en frisheid door verschillende kleuren gevelsteen, maken dit - samen met het groen en de vriendelijke steeg - tot een heel aantrekkelijk buurtje in het centrum van Oud-Beijerland.”